Zolderverdieping renoveren
Verbouwen

Zolderverdieping renoveren

Droom je van een extra slaapkamer, een knusse hobbyruimte of zelfs een inpandig dakterras? Dan biedt je zolder ongetwijfeld talloze mogelijkheden.

Energiezuinig verbouwen begint bij het dak

Een goed geïsoleerd dak is de eerste stap. Oudere woningen hebben vaak te kampen met een gebrek isolatie of de dakisolatie is in slechte staat. Dit zorgt voor tocht, vochtproblemen en warmteverliezen. Door te investeren in dakisolatie maak je van je zolder een aangename ruimte en bespaar je aanzienlijk op je energiekosten.

Welke dakconstructie heb je?

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te achterhalen welke dakconstructie je woning heeft. De meest voorkomende types zijn:

Spantendak: De balken (spanten) steunen rechtstreeks op de buitenmuren

Gordingendak: De kepers liggen op dwarsbalken (gordingen). Deze dakstructuur komt vooral voor bij oudere woningen. Als je besluit het gordingendak te behouden is het belangrijk om de staat van de gordingen te laten controleren. Verzakkingen of scheuren kunnen wijzen op een zwakke constructie die mogelijks versterkt of vervangen moet worden.

Waar plaats je de isolatie?

Er zijn twee manieren om een dak te isoleren:

Isoleren aan de buitenzijde: Dit is de meest optimale oplossing, omdat de isolatie niet onderbroken wordt door houten elementen en je zo een betere isolatiewaarde bereikt. Bovendien voorkom je het risico op condensatie in de dakconstructie. Vaak moeten goten of aansluiting aangepast worden en brengt dit meerkosten met zich mee.

Isoleren aan de binnenzijde: Bij deze methode wordt de isolatie tussen de houten draagstructuur geplaatst. Hierbij is het heel belangrijk om een dampscherm correct aan te brengen om condensatie te voorkomen. Een onjuiste plaatsing kan leiden tot vochtproblemen, schimmelvorming en een verminderde isolatiewaarde.

Voorkom condensvorming 

Met een intelligent dampscherm voorkom je dampophoping zowel van binnen naar buiten als omgekeerd. Deze folie is in de zomer dampopen, waardoor eventueel vocht in de constructie naar binnen kan verdampen. Zo minimaliseer je het risico op schimmels na de verbouwing.

Welke isolatiematerialen zijn er beschikbaar?

Er bestaat een ruime keuze aan isolatiematerialen, elk met eigen specifieke eigenschappen. Enkele veelgebruikte materialen zijn:

  • PUR-isolatie
  • XPS-isolatie
  • Minerale wol
  • Rotswol
  • Houtvezels
  • Cellulose isolatie

Laat je adviseren

Aarzel niet om contact op te nemen. Samen bekijken we de mogelijkheden en werken we een oplossing uit die perfect aansluit bij jouw wensen.